Što je kalcijev karbonat

Kalcijev karbonat spada u jednu od najznačajnijih nemetalnih mineralnih sirovina, čija eksploatacija može biti mjerilo razvijenosti neke zemlje. Izuzetna svojstava kalcijevog karbonata omogućuju njegovu široku primjenu; od građevinske i kemijske industrije, kiparstva, preko punila u proizvodnji papira, plastike, industrije boja i lakova, pa sve do farmacije. Kalcijev karbonat je glavni sastojak stijena vapnenca, krede i mramora. Iako su sva tri oblika sličnog kemijskog sastava, razlikuju se po gustoći, tvrdoći i bjelini. Karbonatne stijene su podvrgnute vrlo malim promjenama ali su jako topive u vodi koja sadrži ugljični dioksid. Čistoća, odnosno udio kalcijevog karbonata u sirovini, određen je  kvalitetom kamenoloma i proizvodnje.

Prirodni kalcit je obično medeno žut do žučkasto smeđ, dok su masivni varijeteti mliječno bijeli. Čisti kalcit se u prirodi rijetko susreće, a odlike su mu bezbojnost i transparentnost.

Sirovina koja se obrađuje u tvornici White Rock u Siveriću odlikuje se izrazitom čistoćom i bjelinom u udjelu od čak 98 -99% kalcijevog karbonata.